karuselli-2015-01 karuselli-2015-03 karuselli-2015-02 karuselli-2012-07 karuselli-2015-04

Joustavat työmarkkinat auttavat nuoret töihin


Tilastokeskuksen tuoreimman työvoimatutkimuksen mukaan Suomen työttömyysaste oli huhtikuussa 8,4 prosenttia, kun 15-24-vuotiailla nuorilla se oli 23,5 prosenttia. Tällaisten lukujen varjolla lähes poikkeuksetta poliitikko toisensa jälkeen vaatii valtiolta omaa erityistä työllisyysohjelmaa tilanteen ratkaisuksi, vaikka täytyisi miettiä mistä tilanne johtuu.

Nykyinen työmarkkinajärjestelmä ei pysty vastaamaan muuttuneeseen työmarkkinatilanteeseen. Pienyritysten riski palkata uusi työntekijä on suuri, sillä irtisanomissuoja on liian vahva. Toisaalta palkkaaminen on hankalaa, koska se sisältää palkan lisäksi myös muita velvoitteita ja ne nostavat todellisia työnantajakustannuksia. Kuitenkin Suomessa ja Euroopassa valtaosa uusista työpaikoista syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, kun suuryritykset karsivat työvoimaansa ja siirtävät toimintoja alhaisemman kustannustason maihin.

Uskon, että moni yksityisyrittäjä mielellään helpottaisi omaa työtaakkaansa palkkaamalla ulkopuolista työvoimaa. Nykyjärjestelmällä se kuitenkin on usein kannattamatonta ja riskialtista, koska suurin osa yrityksen kassavirrasta valuu veroihin ja työntekijämaksuihin.

Ratkaisu tulisi hakea Tanskan mallista. Siinä työntekijän palkkaaminen ja irtisanominen on helppoa, työllistämisen sivukulut on ajettu alas. Malli on reilu ja kannustava työntekijälle, koska irtisanottaessa työntekijä pääsee korkean työttömyysturvan piiriin. Toisaalta tuen saamiseksi on hakeuduttava uuteen työhön tai koulutukseen.

Tanskassa malli on ollut ilmeisen toimiva, sillä sen käyttöönoton jälkeen 90-luvun puolivälissä maan työllisyysaste on noussut Euroopan korkeimpiin. Eikä liene sattumaa, että maa on tunnettu vireästä yrityskulttuurista ja uusia työpaikkoja on syntynyt runsaasti kasvaviin pk-yrityksiin. Tämänkaltaista toivoisi kehityksen olevan myös Suomessa.

Taloudellisesti haastavassa tilanteessa tulisi ennakkoluulottomasti tutkia kaikkia muualla hyväksi havaittuja käytäntöjä ja miettiä kuinka niistä saisi räätälöityä toimivia malleja myös Suomeen.

Iivari Käkelä

Pohjanmaan Kokoomusnuoret
Vaasa

Julkaistu 2. kesäkuuta 2012 sanomalehti Pohjalaisessa